Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2017 05:59 - Репортаж от фестивала в Костандово
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 5455 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 03.07.2017 06:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Седмицата по 24 май решихме да се разходим към Южна България към места, които не сме посетили. Става въпрос за Малешевска планина и Огражден. Последните години като ходим някъде винаги съчетаваме планина с фолклорен фестивал. Видях, че по път можем да посетим фолклорния фестивал в Костандово, който се провежда на 21 май в деня на Св.Константин и Елена. Тръгнахме събота сутринта от Русе, по пътя спирахме от време на време да си берем лайка. Така попаднахме на стадо крави и малачета.

image

Пристигнахме в късния следобяд в Костандово. Видяхме една малка част от изпълнителите – кв.Струмски от Благоевград, ЖФГ от Сандански, детска група от Пашово.

image

image


image

Едно хубаво слънце беше пекнало, но това се оказа 1-я и последния слънчев ден от нашето пътуване.

image

Децата от Пашово – една сериозна група от местното училище, в която младежите свиреха на музикални инструменти, а момичетата пееха, облечени с характерната за региона еднопрестилчена носия.

image

Моято препоръка към ръководителя на групата, който с голяма любов се грижи за децата и за тяхното музикално израстване е да разучат и някоя стара местна песен от техните баби и майки, за да се съхрани фолклора, уникален за всяко едно селце, махала или град. За съжаление групата от Костандово беше открила фестивала в петък и не можахме да се насладим на тяхното изпълнение. Едно от неудобствата беше, че не можах да намеря предварително програмата на фестивала в нета, за да си я разпечатам, тъй като ме интересуваха кои са изпълнителите. А на самия събор програмата беше закачена на читалището и за да видя кои изпълнители се изявяват на сцената трябваше да ходя от време на време до читалището. Мотив от читалището на Костандово.

image

Спахме край една чешмичка с беседка край Дорково, която си бяхме харесали от минали години, когато сме посещавали международния фестивал в Дорково.

image

На следващия ден времето се развали. Пристигайки в Костандово дочух Руфинкината от една красива каба гайда и старинен родопски глас – наслада за ухото и побързах да се отзова пред сцената, за да запиша този глас! Изпълнението беше на певеца от Забърдо Иван Шутов и Славчо Кехайовв съпровод на гайдата.

image



www.youtube.com/watch

Родопа планина беше притихнала да послуша тези гласове, разказващи за древността, красотата и широтата на планината, за попрелките и седянките, които са се вили в старите времена! А дъжда се усили, дори гайдата пострада, тъй като гайдарят нямаше как да се премести от сцената заради микрофона. След това последва изява на младостта от Тръстеник, гостуваща група от Сърбия.

image

И снимка за спомен.

image

Дойде ред и на групите от Пирин планина. Насладихме се на изпълненията на „Войводите” от Мусомища.

image

image


Съжалих, че не записах първото им акапелно изпълнение, което те кара да настръхнеш. След това поправих грешката. Войводите пеят за именит наш войвода, борил се за свободата на Българска Македония.




www.youtube.com/watch
След тях се представи смесената група – женска и мъжка от село Брезница.

image




image


Не за първи път слушам техни изпълнения и винаги за мен е голямо удоволствие да се вслушам в това уникално пеене. Радвам се, че по този начин се запазва едно песенно богатство на нашата мила страна. В това село пеят от малък до голям, организират си надпявания, в които има и много индивидуални изпълнения. През годините наблюдавам някои талантливи млади изпълнители, които израстват пред очите ми пеейки.

image




www.youtube.com/watch
Не мога да пусна всички записани изпълнения, но в профила ми в You Tube ще можете да ги прослушате.Насладих се и на красивите пирински носии от Баничан, Места, Кремен.

image




image

image

image


image

image


image

Шоплука беше представен от пернишките литаци.

image

image






image


image

image


Още замайващи красоти от пиринския край.

image






image

Накит нарече „копче” с изображение на двуглав орел.

image

Пафти от Добротино, Добри лаки, Благоевграско за млада жена.

image





image


image

Журито на фестивала в рядките слънчеви моменти.

image

Събора за нас завърши с изпълнението на женската група от родопското село Борино с красивите и уникални шарки от този край.

image


image


image

Нас ни зовеше дълъг път към Южна България и затова се наложи да потеглим към наш приятел в с.Лешко.




Гласувай:
9



1. zvezdichka - Бясна съм на блог.бг!!!
03.07.2017 06:02
Не мога да си създам чернова, не мога да си направя преглед на постинга, не мога накрая и да го публикувам. Предлага ми разни глупости, които ми губят времето...
Явно и клиповете не се прикрепиха, та ще се помъча с линк да ги прикрепя.
цитирай
2. syrmaepon - Много хубав материал!
03.07.2017 10:07
"копчето" е изключително!
~~~
Всички сме бесни )))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816076
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031