Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2017 21:40 - Подготовка за празника!
Автор: iliada Категория: Хоби   
Прочетен: 4808 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 16.12.2017 21:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  ПОДГОТОВКА ЗА КОЛЕДНО-НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ. БЪДНИ ВЕЧЕР. КОЛЕДА.

image  Снастъпването на месец декември започваме да се подготваме  за предстоящите Коледно-Новогодишни празници. Коледния дух вече е навсякъде.Всеки един от нас започва да мисили с какъв подарък да зарадва  любимите си и близки хора. За създаването на добрата атмосфера за предстоящите празници са необходими няколко неща: да си заобиколен от членовете на семейството си, да има добро настроение, да успееш да зарадваш любимите си хора с  желаните подъръци и не на последно място да подготвите хубава и богата празнична трапеза. Като започнем от традиционните  български питки и баници, и стигнем до богатия избор на сурово-сушени колбаси и деликатеси- луканки, пастърми, деликатесни салами и колбаси.

Подготовката за празничната трапеза за Бъдни вечер е особено важен и специален момент за всяка добра домакиня. Дългогодишната традиция и свързаните с нея обичаи вълнуват българската домакиня, и всяка година тя се  грижи за  създаването на празничната атмосфера и семейния уют, за всички членове на семейството. Още в ранни зори на 24 декември във всеки дом започва суетнята около подготовката за Бъдни вечер, когато всички ще се съберат около празничната трапеза в очакване на най-голямото събитие в християнския свят - раждането на Спасителя.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да е богата и добре подредена. Целта на това изобилие за Бъдни вечер е през цялата настъпваща година да има изобилие в дома. Храната трябва да бъде постна. В различните части на България поднасят различни ястия.  Основните ястия на трапезата са : джуркан боб, сарми със зелеви листа, сварено жито, ошаф, орехи  и питка. Допълнителните ястия са пълнени чушки с ориз или със зрял боб, печена тиква, тиквеник, сарми с лозови листа, пресни плодове, постни кейкове, медени курабийки, туршии, зелник, печени картофи, пълнена тиква със ошаф, пуканки, мед, маслини, лук, чесън и други.

 В питката се слага паричка. Има хора, които приготвят и други късмети както за Нова година, които бележат с дрян и червен конец.  Дълбоко е убеждението на българина, че от Бъдни вечер зависи реколтата от нивите, приплодът по добитъка, здравето и късметът на семейството, щастливото задомяване на младите. Всичко, което  е прекадено на Бъдни вечер, се приема за по-особено и  притежаващо магическа сила. С тази вяра са свързани и много обредни действия.  Храната се нарежда на масата, но не се разсипва, докато не бъде прикадена.За целта трябва да имате тамян и свещ.Палите свещта, забодена върху питката или на свещник. Най-възрастният член на семейството чете молитва.Всички са прави и накрая казват АМИН!

Преди да седнете да вечеряте, трябва да обиколите цялото жилище с кадилницата с тамян, за да прогоните лошите енергии. Най-възрастният член на фамилията може да завърти питката, преди да бъде разчупена.Първото парче от  питката се отделя за Пресвета Богородица и се слага пред нейната икона. Когато приключите празничната вечеря, масата не се разтребва, а се държи така през цялата нощ, за да може и Божията майка да вечеря, когато успее да мине през вашия дом, както и починалите ви близки.

За Коледната трапеза са характерни ястията с месо. След Коледните пости, чиито край слага Бъдни вечер, Коледа е първият ден, в който на трапезата се сервират блажни ястия. Дори и хората, които не са спазвали коледните пости също асоциират трапезата на Коледа с пържоли и кебап. Коледа е и денят на вкусните сладкиши.

След вечерята, точно в полунощ тръгват коледарите. Коледарите са мъже ергени или по-млади, които са отскоро женени. Подготовката им започва от Игнажден, защото трябва да научат песни, които да пеят, да изберат водача на групата, който задължително трябва да е по-възрастен и женен. Целият процес се нарича коледуване и трае от полунощ до изгрев слънце. Със своите непрестанни песни коледарите прогонват караконджоли, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества.

ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!










Гласувай:
9



1. vedrina - !!!
17.12.2017 15:54
Страхотни идеи...!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iliada
Категория: Хоби
Прочетен: 5222830
Постинги: 6051
Коментари: 27723
Гласове: 78976
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. 1
2. 1
3. 1
4. 1
5. 1
6. 6.1
7. 11111